Korpijaakko

– my personal views on all walks of outdoor life

Arktiset retkikunnat 2015

Talvesta 2015 alkaen tarjoamani opastetut talvivaellukset on yhdistetty osaksi Ankarat avotunturit -koulutusohjelmaa. Sisältö ja toteutus pysyvät pitkälti samantyyppisinä kuin ennenkin, mutta yhteistyön myötä tarjolla on enemmän ja monipuolisempia kursseja, vaelluksia ja retkikuntia.

Koko Ankarat avotunturit -tarjonnan löydät Ankarat avotunturit  -sivuilta! Voit valita sivuilta parhaiten sinulle sopivat kurssit ja vaellukset ja yhdistellä niitä mielesi mukaan. Omille sivuilleni olen listannut Johdatus-kurssit, vaellukset ja retkikunnat, joissa toimin oppaana.

Tutustu tarjontaan ja hyppää ladulle! Tervetuloa mukaan oppimaan uutta sekä kokemaan syrjäisiä erämaita ja näkemään mielettömiä maisemia!

Talvi 2015 pähkinän kuoressa

Johdatus arktiseen hiihtovaeltamiseen:

  • Konstu, Taipalsaari (Lappeenranta); 31.1.-1.2.2015
  • Mahdollisesti kursseja myös Oulussa ja/tai Syötteellä!

Hiihtovaellukset suurtuntureille:

  • Sarek, Pohjois-Ruotsi; 28.2.-8.3.2015 JA 9.3.-17.3.2015
  • Käsivarsi, Pohjois-Suomi; 13.-20.3.2015 (Osana laajempaa englanninkielistä kurssia 9.-20.3.2015)
    Peruttu vähäisen kiinnostuksen vuoksi, uudelleen talvella 2016!

Arktiset retkikunnat:

  • Spitsbergen, Huippuvuoret; 1.4.-24.4.2015
  • Vatnajökull, Islanti; 2.-16.5.2015

– – –

Huippuvuoret 2015 -retkikunta

1.-24.4.2015; Spitsbergen, Huippuvuoret

Huippuvuoret1

Hiihtoretkikunta Huippuvuorille on kotimaisen arktisen retkeilyn klassikko, ja syystäkin!

Huippuvuoret on Norjalle kuuluva saariryhmä keskellä jäämerta, puolivälissä Norjan pohjoisrannikolta Pohjoisnavalle. Saaret edustavat aitoa arktista luontoa parhaimmillaan: jylhiä vuoria, jäätyneitä vuonoja ja laajoja jäätiköitä. Monipuolinen linnusto, hylkeitä, naaleja ja jääkarhuja. Ja syrjäisen erämaan rauhaa. Kaikkea mitä hiihtovaelluskohteelta voi toivoa!

Huhtikuussa Huippuvuorten sää ja olosuhteet vastaavat Suomen Lappia maaliskuussa. Pakkanen voi laskea alle -30 °C, myrskytuulet voivat pakottaa välipäivän pitämiseen ja joskus pehmeä lumi tekee etenemisestä raskasta. Huippuvuorilla yötön yö alkaa kuitenkin jo huhtikuussa ja parhaimmillaan päivät voivat olla kauniita, aurinkoisia ja lähes helteisiä.

Huippuvuoret3

Ohjelma

Retkikuntien kohteena on Huippuvuorten pääsaari Spitsbergen eli Länsimaa. Matka alkaa Helsinki-Vantaan lentokentältä ja ensimmäinen yö vietetään sisätiloissa Longyearbynissä, saaren pääkaupungissa. Seuraavana päivänä aloitetaan kolmiviikkoinen tukematon hiihtovaellus, jonka aikana retkikunta on omillaan.

Kolmen viikon aikana hiihdetään noin 300 kilometriä ja olosuhteiden salliessa huiputetaan saarten korkein vuori Newtontoppen (1713m) ja todennäköisesti kaunein vuori Perriertoppen (1712m) sekä tutustutaan Pyramidenin hylättyyn Neuvostoaikaiseen kaivoskaupunkiin. Tyypillisenä vaelluspäivänä hiihdetään 7-8 tuntia ja yöt vietetään teltoissa. Ahkiot painavat alussa noin 70kg ja päivämatkat pitenevät kun ahkio kevenee matkan edetessä. Jääkarhualueella pidämme leirissä vartiota turvallisuuden takaamiseksi.

Hiihto-osuuden jälkeen vietämme vapaapäivän Lonyearbyenissä ennen paluulentoa Suomeen.

Edellytykset

Retkikunnan jäsenten tulee olla osallistunut aiemmin tunturivaellukselle. Poikkeustapauksissa osallistuminen on mahdollista myös samana vuotena ennen retkikuntaa.

Osallistujilta edellytetään hyvää fyysistä kuntoa ja vaativalle arktiselle hiihtovaellukselle sopivia varusteita. Tarvittavia varusteita on mahdollista myös vuokrata sekä hankkia keskitetysti ennen vaellusta. Osallistujan tulee olla täysi-ikäinen. Alle 18-vuotiaat ovat tervetulleita täysi-ikäisen holhoojan seurassa.

Hinta (2015): 3350 eur

Hinta sisältää: opastuksen, pakollinen etsintä- ja pelastusvakuutuksen, matkat Helsingistä vaellusalueelle ja takaisin, majoituksen matkan alussa ja lopussa sekä vaelluksella tarvittavat retkikunnan yhteiset erikoisvarusteet.

Osallistujamäärä: 7-14 hlö

Ilmoittaudu Huippuvuoret 2015 -retkikuntaan täällä!

Vatnajökull 2015 -retkikunta

2.-16.5.2015; Vatnajökull, Islanti

 

Islanti8

Tulen ja jään maa, Islanti, on haastava ja mielenkiintoinen ympäristö myös hiihtovaeltajalle. Erityisesti Euroopan suurin jäätikkö, Vatnajökull, tarjoaa mahdollisuuksia upeisiin hiihtovaelluksiin.

8100km2 laajuinen Vatnajökull kattaa 8 % saaren pinta-alasta ja muodostaa myös Euroopan suurimman kansallispuiston ytimen. Jäätikön laki on n. 1500 metrin korkeudessa ja sen eteläkärjestä löytyy Islannin korkein vuori Hvannadalshnjúkur (2110m). Varsinkin jäätikön itäosissa saa nauttia omasta rauhastaan näkemättä muita kulkijoita.

Meri-ilmasto tekee Vatnajökullin säistä erittäin vaihtelevia ja vaativia, mutta toukokuussa talven pahin myrskykausi on ohi ja säät ovat pääosin parempia. Lämpötila on tyypillisesti hieman pakkasen puolella, mutta jäätikön reunoilla vesi- ja räntäsade voi kastella vaeltajat ja myös erittäin kovat myrskytuulet ovat mahdollisia. Monien kokeneiden seikkailijoiden mielestä olosuhteet Islannissa vastaavat Patagonian jäätiköitä.

Islanti5

Ohjelma

Vuoden 2015 vaellus alkaa lennolla Helsinki-Vantaalta. Ensimmäinen yö vietetään Reykjavikissa ja toinen pienessä Hoffelin kylässä. Matkalla ehditään tutustua kehätien varrella oleviin nähtävyyksiin.

Retkikunnan tavoitteena on ylittää jäätikkö itä-länsisuunnassa lähes sen leveimmästä kohdasta, jolloin hiihtomatkaa kertyy noin 150 kilometriä. Matkalla vieraillaan Grímsvötn-tulivuoren (1725m) kalderan reunalla. Hiihtoon varataan aikaa 11 vuorokautta. Tyypillisenä hiihtopäivänä hiihdetään 7-8 tuntia ja yöt vietetään teltoissa. Grímsvötn-vuorella on mahdollista yöpyä paikallisessa jäätikkötuvassa ja saunoa yhdessä maailman erikoisimmista saunoista…

Paluumatka Reykjavikiin ylämaiden halki tapahtuu rouhealla super-jeepillä ja hiihdon jälkeen vietämme vapaapäivän Reykjavikissa ennen aikaista paluulentoa Suomeen.

Edellytykset

Retkikunnan jäsenten tulee olla osallistunut aiemmin tunturivaellukselle. Poikkeustapauksissa osallistuminen on mahdollista myös samana vuotena ennen retkikuntaa.

Osallistujilta edellytetään myös hyvää fyysistä kuntoa ja vaativalle arktiselle hiihtovaellukselle sopivia varusteita. Tarvittavia varusteita on mahdollista myös vuokrata rajatusti sekä hankkia keskitetysti ennen vaellusta. Osallistujan tulee olla täysi-ikäinen. Alle 18-vuotiaat ovat tervetulleita täysi-ikäisen holhoojan seurassa.

Hinta (2015): 2150 eur

Hinta sisältää: opastuksen, matkat Helsingistä vaellusalueelle ja takaisin, majoituksen matkan alussa ja lopussa sekä vaelluksella tarvittavat retkikunnan yhteiset erikoisvarusteet.

Osallistujamäärä: 4-8 hlö

Ilmoittaudu Vatnajökull 2015 -retkikuntaan täällä!

Grönlanti 2016

Talvella 2016 matkat jatkuvat ja uutena kohteena tulee mukaan Grönlanti, jossa tarkoituksena on hiihtää mannerjään yli! Tähän vaativaan retkikuntaan osallistuminen edellyttää aiempaa kokemusta pitkästä arktisesta retkikunnasta. Retkikunta kestää matkoineen noin viisi viikkoa ja toteutetaan huhti-toukokuussa. Mikäli Grönlanti vuonna 2016 kiinnostaa, ehdit vielä mukaan kun pidät kiirettä!

Grönlanti 2016 -retkikuntaan liittyvät tiedustelut sähköpostitse osoitteeseen jaakko.heikka@gmail.com!

– – –

Päivitetty 23.2.2015.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: